Jako kolory tęczy podawane z delikatnym filetem z karpia polane sosem niespodzianką przystrojone czarnym kawiorem i wędzonym łososiem

4 porcje: 225g makaronu tagliatelle (wstążki) w 3 kolorach, 1 szt karpia, 3 łyżki oliwy z oliwek, 5g masła, 200ml białego wina (wytrawne lub pół wytrawne), primemba włoska (przyprawa w paście) sól, pieprz, Sos: 2 łyżki masła, ser camembert lub gorgonzola, 225 ml śmietany kwaśnej, sól, pieprz, 50ml białego wina, świeża bazylia, 150 gram wędzonego łososia do dekoracji, 2 łyżeczki czarnego kawioru


Makaron ugotować we osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok. 4-5 minut aż zmięknie następnie odcedzić i płukać pod gorącą bieżącą wodą.
Przygotować sos, w małym rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła następnie dodajemy drobno pokrojony ser przesmażamy i dodajemy białe wino. Dusimy aby ser się dobrze rozpuścił i dodajemy świeżo skrojoną bazylie i odrobinę śmietany, doprawiamy do smaku.
Karpia patroszymy, czyścimy z łusek i odcinamy głowę i płetwy oraz ogon. Płuczemy w zimnej bieżącej wodzie. Następnie kroimy rybę w dzwonki, a potem jeszcze na pół robiąc z ryby filety. Przy wycinaniu filetów już z dzwonków staramy się wyciąć wszystkie grube ości.
Następnie znowu płuczemy rybę i przyprawiamy solą pieprzem oraz smarujemy włoską primembą. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z dodatkiem masła, gdy tłuszcz mocno się już nagrzeje kładziemy na niego rybę przesmażając z każdej strony. Po przesmażeniu karpia podlewamy go stopniowo białym winem, aż będzie już gotowy do spożycia.
Gdy ryba jest już gotowa wykładamy makaron na środku talerz (można to zrobić poprzez nawijanie makaronu na widelec przy pomocy łyżki lub wkładając makaron do specjalnych foremek i następnie przechylając je na talerz). Na makaron kładziemy gotowego już karpia starając się ułożyć go jak stożki ilość kawałków uzależniona jest od potrzeb gości (polecam 2 ze względu iż jest to przystawka). Całość polewamy sosem i dekorujemy na obrzeżach talerza wędzonym łososiem oraz czarnym kawiorem z dodatkiem zielonego koperku.
Pamiętajmy że jest to przystawka na gorąco więc wszystko musi być ciepłe oraz o tym by nie robić zbyt dużych porcji.