Pieczony filet z karpia podany na ragout z soczewicy i pomidorów


Skład na 4 osoby: 4x160g filetów z karpia, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 pęczek posiekanej dymki, 2 ząbki czosnku, 2 gałązki rozmarynku, 2 gałązki tymianku, 100ml białego wina, 1 posiekana papryczka chili, sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz, słodka papryka do smaku, 1 pęczek świeżych liści szpinaku, 100ml sosu vinaigrette

marynata: 4 łyżki oliwy z awokado z chili, 2 ząbki czosnku, 4 pokrojone w paseczki suszone pomidory, 1 łyżka kaparów, 4 gałązki posiekanej świeżej bazylii, 300g ugotowanej lub konserwowanej soczewicy, 1 puszka pomidorów pelati


Umyte, oczyszczone i osuszone filety z karpia zamarynować we wszystkich połączonych skłądnikach marynaty i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć dymkę, czosnek i papryczkę chili, a następnie dodać soczewicę, białe wino, pomidory pelati, tymianek i rozmaryn. Całość gotować do miękości, doprawiająć do smaku.
Karpia obsmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną rybę podawaćna ragout w soczewicy. Danie doskonale komponuje się z sałatą ze szpinaku z sosem vinaigrette i cząstkami cytryny