500g odfiletowanego karpia, 1 czerstwa bułka, 100ml śmietanki 30%, 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 100g tartej bułki, świeży lub suszony tymianek, olej z oliwek do smażenia, sól, pieprz biały.


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Bułkę namoczyć w śmietance-odcisnąć. Wszystko zmielić z rybą. Dodać roztrzepane jajko, zmiażdżony czosnek, przyprawy, sól, pieprz i zioła. Wyrobić masę, jeżeli za luźna dodać bułki tartej. Formować mokrymi rękami małe kuleczki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć głębokim tłuszczu. Osuszyć na ręczniku papierowym. Nabijać na szpadki szaszłykowe na przemian z dodatkami warzywnymi w zależności od sezonu.