Skład na 5 osób: 1,8 kg karpia, 2 cebule, 100 g smalcu, 200 g wędzonej słoniny lub boczku, papryka w proszku, só1, 20 g mąki, 500 g śmietany, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 strąki papryki, 2 pomidory lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
Karpia sprawić i pokrajać na filety, Naciąć filety i naszpikować je słoniną, następnie posolić i posypać papryką. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć na dnie pokrajane w talarki ugotowane ziemniaki, na nich zaś filety. Przykryć rybę pokrajaną w plastry cebulą, papryką i pomidorami. Polać stopionym smalcem, przykryć plasterkami pozostałego boczku i wstawić do gorącego piekarnika. Gdy ryba jest na wpół upieczona, wyjąć na chwilę, zalać śmietaną rozrobioną uprzednio z mąką, posypać papryką i zapiec.
Tadeusz Olszanski