1 szt Karpia (1,2-1,5 kg), 2 duże marchewki, pietruszka, por, 3/4 selera, 2 cebule, pół szklanki oleju, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżeczka mielonej papryki, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sok z cytryny, cukier, sól.


Jarzyny oczyścić, umyć, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w paski. Włożyć do dużego garnka z mocno rozgrzanym olejem, chwilę posmażyć, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liście laurowe, cukier, sól i dusić na wolnym ogniu 15 min. Następnie dodać przecier pomidorowy, 2 łyżki wody i gotować 10 min. Przyprawić sokiem z cytryny i mieloną papryką. Karpia oczyścić, umyć, pokroić w dzwonka, włożyć do garnka z jarzynami, podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Następnie rybę ostrożnie przełożyć na półmisek, przykryć jarzynami, polać sosem z garnka i ostudzć. Podawać na zimno z białym pieczywem.