Skład na 5 osób: 1,8 kg karpia, 100 g smalcu, średnia cebula, 300 g śmietany, 50 g mąki, strąk papryki, papryka w proszku, pół czuszki, sól


Karpia oczyścić, wypatroszyć, odciąć głowę i ogon, pokrajać w dzwonka lub kwadratowe filety, posolić i odstawić na 30 min. w chłodne miejsce. Bardzo drobno posiekaną lub nawet utartą cebulę zrumienić na tłuszczu, dosypać paprykę w proszku, dolać trochę wody i zagotować. Włożyć rybę i pokrajany w krążki strąk papryki i dusić 10-15 min. Przed podaniem dolać śmietanę doprawioną mąką, raz jeszcze zagotować i podawać z lanymi kluseczkami lub świeżym chlebem. Węgrzy wszystkie swoje rybne potrawy robią przeważnie z karpia. Jest to bardzo delikatna i smaczna ryba, ale sądzę, że również i znajdujące się u nas w sprzedaży morskie ryby można przyrządzać jako paprykarz lub porkolt.
Tadeusz Olszanski