22.11.2021
Wyniki I Ogólnopolskiego Karpiowego Konkursu Kulinarnego


Z ogromną przyjemnością i gratulacjami informujemy, że zwycięzcami konkursu organizowanego przez Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp", a sfinansowanego przez Fundusz Promocji Ryb, została drużyna Zespołu Szkół nr 6 w Ełku w składzie Julia Służyńska i Marek Romanowski (koordynator Anna Korzeń), która przygotowała Sashimi z karpia (potrawa autorska) i roladki z karpia (potrawa organizatora).

Trzyosobowy skład jury w trakcie dwudniowych, jedenastogodzinnych obrad, spośród 142 potraw przygotowanych przez 71 drużyn kucharskich, wytypował właśnie potrawy z Ełku, za które przyznano 39 punktów na 40 możliwych.

Wśród laureatów, których prace zostaną również opublikowane w okazjonalnym albumie pokonkursowym znalazły się jeszcze następujące drużyny, które zdobyły

2. miejsce ex aequo - 38 pkt.


  • Technikum „Lider” w Lublinie - Julia Chlebiej, Anna Leszcz (koordynator Natalia Rudzińska) - Karp beurre blanc + Tatar z karpia,
  • Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Rawie Mazowieckiej - Weronika Ślązak, Jakub Wosiek (koordynator Marta Kwestarz) - Pan Karp w towarzystwie karmelizowanej śliwki, a także Tatar z karpia.

    4. miejsce ex aequo – 37 pkt.

  • Technikum „Lider” w Lublinie - uczniowie Kamila Jarosz, Miłosz Włodarczyk (koordynator Andrzej Rudziński) - Karp grillowany… + Rolada z karpia…
  • Zespół Szkół nr 5 w Sanoku - Zuzanna Błaszak i Paulina Gawrecka (koordynator – Sabina Dziuba) - Pierogi z karpiem i grzybami + Roladki z karpia

    6. miejsce ex aequo – 36 pkt.

  • Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Sulęcinie – Emilia Pruger i Gracjan Ostrowski (koordynator –Beata Janicka) - Pierogi z karpia i bisque…+ Tatar z karpia
  • Zespół Szkół Technicznych w Lubsku - Amelia Waluś i Roksana Sierachan (koordynator Olga Białkowska-Strzelecka) - Róże z ciasta… nadziewane musem z karpia + Roladki z karpia,
  • Zespół Szkół Technicznych w Lubsku- Amelia Gregorowicz i Przemysław Łanda (koordynator Olga Białkowska-Strzelecka) – Pasztet z karpia z wiśnia żelką + Faworki z karpia,
  • Zespół Szkół w Kowalewie Pomorskim - Magdalena Zielińska i Roksana Słomczewska (koordynator – Marta Malinowska) – Tarta z karpia+ Faworki z karpia

    10. miejsce ex aequo – 34 pkt.

  • Powiatowe Centrum Edukacyjne w Kętrzynie - Natalia Boczulak i Gabriela Karpińska (koordynator Radosław Szulc) – Trio z karpia + Zupa rybaka,
  • Zespół Szkół Zawodowych w Ząbkowicach – Daria Borys i Sylwia Romanowska (koordynator – Julita Pikul) – Karpiki w stawie + Faworki z karpia,
  • Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących z Jarosławia – Justyna Halejcio i Katarzyna Smyk (koordynator – Wioletta Stoch) - Karp w cydrowej galaretce + Tatar z karpia,
  • Zespołu Szkół Technicznych i Branżowych w Brzesku - Jakub Babraj i Sławomir Bełżek (koordynator Agnieszka Kornaś) - Burger Pana Karpia… i Karpia w porach.

    Pozostałe lokaty podamy wkrótce. W pierwszej kolejności zostanie opublikowanych kolejne 18 ekip, które uzupełnią listę 30 drużyn wyróżnionych zgodnie z regulaminem.





    powrót